Otázky Václava Moravce: Zlepšíme ochranu kritické infrastruktury

(ČT 1) Ministerstvo obrany podle jeho šéfky Jany Černochové (ODS) chystá změnu předpisů, která by umožnila účinnější ochranu kritické infrastruktury v Česku kvůli ruské agresi na Ukrajině a snaze oslabovat zbrojní průmysl v evropských zemích. Uvedla to v pořadu Otázky Václava Moravce.

Celou debatu s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT.

Ministryně uvedla, že by například chtěla posílit pravomoce vojenské policie a zpravodajské služby. Po únorovém ruském vpádu na Ukrajinu podle ní již zesílily snahy monitorovat některé objekty kritické infrastruktury v Česku, a zvýšila se proto i jejich ochrana. Řekla také, že z ruské strany hrozí snaha oslabovat zbrojní průmysl v zemích, které pomáhají Ukrajině.

„Předkládám změny legislativy, které umožňují rychlejší reakci na tyto pokusy a jejich následný postih,“ uvedla Černochová. Změny se podle ní týkají oprávnění vojenské policie a Vojenského zpravodajství.

S ruskou hybridní válkou vůči Západu může podle ministryně souviset sabotáž na kabelech, která v sobotu ráno zastavila vlaky na severu Německa nebo úterní výbuch v bulharské zbrojovce. Podle Černochové má Rusko zájem na oslabení zbrojního průmyslu zemí, které pomáhají Ukrajině, což podle ní nemůže zůstat bez odezvy. Zvýšená ostraha strategických objektů je proto podle ní v tuto chvíli povinností.

Ministryně počítá s dalším posilováním obrany východního křídla NATO nad rámec dohodnutý na červnovém summitu aliance v Madridu. Vhodná by byla podle Černochové i přítomnost aliance na Blízkém Východě a v Africe, aby se tyto oblasti nedostaly pod ruský vliv.

Tématem pořadu Otázky Václava Moravce byla i možná výměna ruského ministra obrany a náčelníka generálního štábu ruské armády v reakci na neúspěchy provázející invazi na Ukrajinu.

Podle Černochové musí v této situaci ruský prezident Vladimir Putin udělat nějaké silné gesto. „Jestli všechny diktatury něco spojuje, tak je to to hledání viníků,“ řekla. Myslí si ale, že na průběhu války to nic nezmění. „Hlavou té operace je Vladimir Putin, kdo bude vykonavačem jeho rozkazů, není až tak podstatné,“ dodala ministryně Černochová.