Otevřený dopis předsedovi vlády ve věci znovuotevření kostelů a synagog

Poslankyně Parlamentu ČR Jana Černochová apeluje otevřeným dopisem na premiéra A. Babiše, aby vláda přehodnotila plán rozvolňování opatření kvůli pandemii koronaviru ve vztahu k potřebám věřících.

Vážený pane předsedo vlády,

chápu, že jsme v této nelehké době, kdy celý svět čelí bezprecedentní pandemii čínské chřipky, museli i my přijmout řadu zákazů, příkazů a nařízení. Chápu, že zdraví veřejnosti a zajištění bezpečnosti našich občanů má prioritu, byť se o řadě kroků, které byly Vaší vládou podniknuty, může vést a zajisté ještě povede polemika.

Dobrá zpráva je, že podle opakovaných, byť občas nesourodých vyjádření Vašich kolegů, především ministra zdravotnictví, nastal čas na postupné uvolňování zavedených omezení. Dokonce byl konečně po Velikonocích představen i vládní plán uvolňování restrikcí. Byla jsem ráda, že tento plán je na světě a že jediný, kdo má nějaký plán, již není, slovy ministra Hamáčka, jen koronavirus. Bohužel si však nyní po jeho prostudování nejsem jista, že synonymem vládního plánu je koordinace a konzistence, spíše je možné v něm nalézt řadu děr, respektive opomenutí, která by bylo dobré vysvětlit.

Za nepochopitelné považuji například pokračující uzavření holičství a kadeřnictví, která by jistě mohla začít v omezeném režimu fungovat. Co mi ovšem přijde ještě více nedomyšlené a absurdní, je pokračující uzavření kostelů a synagog pro věřící. A to ve chvíli, kdy jsou již otevřeny hobbymarkety, veřejná sportoviště a záhy je plánováno otevření farmářských trhů, fitcenter a podobně.

Je mi líto, že Vám, který jste se za naše občany nedávno veřejně modlil, musím připomínat, že kostely a synagogy jsou v drtivé většině prostorově velkorysé stavby a dají se v nich jednoznačně stanovit vyhovující hygienická pravidla, jako je zamezení koncentrace většího počtu lidí, udržení rozestupů, dezinfekce prostor a vše další, co je potřeba pro návštěvu svatostánků. Mají se snad ve 21. století věřící scházet pokoutně ve fitcentrech, hobbymarketech nebo na veřejných sportovištích?

Nesmíte zapomínat, jak moc je pro řadu občanů víra důležitá, a to nejen víra v brzký konec pandemie. Chrámy, kostely a synagogy jsou místa neodmyslitelně spjatá s rozjímáním a duchovním i duševním občerstvením, jež jsou v současné těžké době, kdy jsou lidé zavření ve svých domácnostech a mnohdy jsou osamělí, důležitější než kdy jindy. Pro tyto lidi je jejich víra a duchovní život mnohdy jedinou útěchou, a proto se domnívám, že je nadmíru důležité, aby místa ztišení, duchovního odpočinku a bohoslužeb byla otevřena co nejdříve.

Apeluji na Vás, abyste v tomto smyslu změnil představený plán vlády a při otevírání dalších zařízení, kde dochází k větší koncentraci lidí, myslel i na nás, věřící.

Děkuji za vyslyšení mé žádosti.

 

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

poslankyně Parlamentu ČR

 

Zdroj: https://janacernochova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=749706