Premiér se nechává hanebně vydírat komunisty. Obětí je naše obranyschopnost

(www.securitymagazin.cz ) Po pondělním neprojednání vrácení deseti miliard korun do obranného rozpočtu jsme se zeptali několika poslanců Výboru pro obranu, jak hodnotí prezentované důvody. Premiér již dopředu avizoval, že pokud se nemocný ministr obrany nepřipojí k jednání vlády, bod nebude zařazen, což se také stalo. Podle předsedkyně Výboru pro obranu Jany Černochové (ODS) jde o výmluvy a nedodrží-li premiér své slovo, odnese to obranyschopnost země i naše spojenecké závazky.

Považujete důvody pro odsunutí rozhodnutí o vrácení 10 miliard do rozpočtu Ministerstva obrany důvěryhodné? Je postup vlády Andreje Babiše možné číst jako snahu nenahněvat si KSČM, jejíž poslance vláda potřebuje k prosazení například prodloužení nouzového stavu?

Premiér slíbil vrácení peněz armádě do konce ledna. Výmluv, proč se tak ještě nestalo, jsme slyšeli již mnoho a už mi to skutečně připadá jak hra na schovávanou. Pokud premiér nedodrží svůj veřejný slib, pak se nejen potvrdí, že si nezaslouží důvěru armády a veřejnosti, ale hlavně to, že se nechá hanebně vydírat komunisty. Vláda se chytila do vlastní pasti, kterou si nastražila, když opřela svou podporu o hlasy KSČM. Obětí této pasti jsme ale my všichni, obranyschopnost naší země i naše spojenecké závazky.

Myslíte, že ministr Metnar mohl učinit opatření, aby mohlo být vrácení 10 miliard projednáno i bez jeho přítomnosti? Čím si vysvětlujete to, že Ministerstvo obrany k celé záležitosti dosud nevydalo žádné prohlášení?

Tento krok mohl být učiněn jednoznačně bez přítomnosti ministra. Je běžné, že ministra na jednání vlády zastoupí jeho náměstek, kterých je na resortu obrany víc než dost, včetně náměstka politického, o kterém se říká, že je tam vlastně za komunisty. Mlčení kolem této věci ze všech stran vnímám jako zbabělé našlapování, které je nedůstojné.

Rozhovor vyšel na serveru Securitymagazin.cz.