Schválili jsme rozpočet, který jsem pro armádu krvavě vybojovala

(Radio Z) Ministryně obrany Jana Černochová považuje modernizaci armády a stabilní rozpočet za priority, kterým se chce věnovat. „Včera jsme schválili rozpočet, který jsem skutečně krvavě vybojovala a musím říct, že jsem dopadla mnohem lépe než řada mých kolegů. Můžu skutečně říct, že armádě se nic neškrtalo, pouze jedna akvizice se přesunula do příštího roku z důvodu nedostatečné připravenosti,“ říká ministryně obrany Jana Černochová, která byla hostem Interview Martina Kováře na Rádiu Z.

Celý rozhovor s Janou Černochovou si můžete poslechnout na Rádiu Z.

Co dalšího chce ministryně za dobu svého působení v resortu změnit? „Je tam spousta projektů, které nebyly dostatečně připraveny. Do resortu se snažím vnést trochu jednoduchosti, aby procesy nebyly tak zdlouhavé. Někdo vyřizuje poštu, pak to tři dny putuje po baráku, dva dny domlouváme termín a až pak si teda nad obsahem dokumentu sedneme, tohle musíme opravdu zjednodušit,“ popisuje Jana Černochová procesy na ministerstvu.

„Když jsem do funkce nastoupila, tak mě překvapila velká spousta věcí. Například jsem se stále nenaučila všechny zkratky a myslím, že se je nikdy naučit nemůžu. Jestli něco armáda a vojáci milují, tak to jsou právě zkratky, vojenština je prostě trochu jiná,“ říká s úsměvem.