Strážníků na Praze 2 je málo a noví hned tak nebudou

Městská policie v Praze 2 má přijít o 14 tabulkových míst. Důvod? Magistrát snížil rozpočet Městské policie hlavního města Prahy. Dlouhodobě v Praze 2 chybí téměř dvacet strážníků, v budoucnu jich tedy v ulicích dvojky může být ještě méně než dosud.

„Je naprosto nepřípustné, aby magistrát v době, kdy čelíme pandemii koronaviru, snížil pro letošní rok rozpočet městské policii. Aktuální situace klade na strážníky výrazně více povinností souvisejících nejen s vymáháním dodržování vládních opatření. Postoj magistrátu proto považuji za hazard s bezpečností Pražanů,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Podle aktuálních statistik chybí v Praze 2 k 1. lednu 19 strážníků a 129 policistů. V souvislosti s ekonomickým dopadem pandemie a očekáváným nárůstem nezaměstnanosti se přitom bezpečnostním složkám letos nabízí šance na doplnění početních stavů a kvalitnější výběr uchazečů. Jakékoli snížení tabulkových míst může v konečném důsledku vést k ohrožení veřejného pořádku. Starostka městské části Praha 2 Jana Černochová a radní pro bezpečnost Michal Zuna obrátili na vedení hlavního města Prahy a žádají, aby potřebné finance pro městskou policii našlo, případně snížení počtu tabulkových míst přehodnotilo tak, aby nedocházelo ke znevýhodnění centrálních městských částí.

Celou tiskovou zprávu naleznete zde.