Výstava na počest Áji Vrzáňové

Zatímco si dnes komunisté připomínají 100. výročí založení Komunistické strany Československa, my bychom si neměli přestávat připomínat osudy lidí, kterým právě tato zvrhlá ideologie tragicky zasáhla do života.

Světově proslulá krasobruslařka Ája Vrzáňová by dnes oslavila 90. narozeniny. Její úspěchy i životní příběh by vydaly na pořádný román. A nebyl by to jen román o štěstí a radosti, byl by také o šikaně estébáky, o emigraci, o zničeném životě její rodiny a zlomeném srdci i zdraví jejího tatínka.

Ája Vrzáňová se narodila 16. května 1931. Dvojnásobná mistryně světa, mistryně Evropy a čtyřnásobná mistryně Československa se odmítla podvolit tlaku vyvíjenému na reprezentanty ČSR a v roce 1950 v Anglii požádala o politický azyl. Její matce se podařilo později za Ájou ilegálně vycestovat, její otec ale svobodu své dcery odpykal v uranových dolech. Její další život v USA byl spojen jak s bruslením, tak s podnikatelskými úspěchy. V roce 1990 se po mnoha letech vrátila do Prahy a střídavě žila v New Yorku a ve svých rodných Vinohradech. Málokdo možná ví, že její srdcovou záležitostí byl i skauting. Od malička chodila do družiny Veverek ve 2. pražském oddílu na Vinohradech a až do konce svého života měla ve svém bytě na stěně vyvěšenou skautskou vlajku a svůj slibový odznak. V roce 2006 jí bylo uděleno čestné občanství MČ Praha 2. U nás na Dvojce se zkrátka rodily a rodí hvězdy a velké osobnosti.

Na počest Áji Vrzáňové jsme ve vitrínách naší radnice připravili výstavu. Přijďte se podívat. Je ve formě komiksu a bude se líbit určitě i vašim dětem.