Zapojení Íránu do konfliktu by mělo vliv i na bezpečnost v Česku

(ČT 24) Případné zapojení Íránu do konfliktu, který rozpoutaly útoky teroristické organizace Hamás na Izrael, by zásadně změnilo bezpečnostní prostředí v Evropě i v Česku. V Událostech, komentářích to naznačila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), zároveň zdůraznila, že v současnosti žádné nebezpečí v Česku nehrozí.

Celou debatu s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

Po útocích Hamásu na Izrael a následných odvetných úderech Izraele na Pásmo Gazy zpřísnila česká policie bezpečnostní opatření například u izraelské ambasády v Praze nebo u židovských památek v centru metropole a také se v Praze uskutečnily dvě protipalestinské demonstrace. Vládní politici přesto ujišťují, že není důvod k obavám. Po čtvrtečním jednání o tom ujistil premiér Petr Fiala (ODS) a v Událostech, komentářích to zopakovala ministryně obrany Jana Černochová.

„Na nás politicích je, abychom nešířili paniku, abychom uklidnili veřejnost, že momentálně žádné hrozby nejsou a nic nám nehrozí,“ uvedla Černochová.

Česko poskytlo po útocích Hamásu Izraeli diplomatickou podporu ztělesněnou například rychlou návštěvou ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v napadené zemi, podle Černochové může následovat i podpora materiální, i když o ní vláda zatím hlasitě nemluví.

„My ty kroky činíme, akorát já nemám ve zvyku říkat ty kroky předem, dokud nedojde k dohodě a jasnému rozhodnutí. Včera probíhalo jednání se zástupci (…) vládní organizace, která nás požádala o podporu. Máme seznamy věcí, o které nás žádají, naši vojáci to prověřují,“ řekla ministryně obrany Černochová. Dodala, že zatím nepřišla žádost o vyslání polní nemocnice.

Černochová zároveň odmítla, že by diplomatická podpora narazila na svoji hranici ve chvíli, kdy Evropská rada jednala o možném přehodnocení finanční pomoci Palestině. Požadovat úplné zastavení plateb podle něj čeští zástupci nemohli a požadavek na jejich revize považuje ministryně za maximum.

„Náš názor je nejvíc proizraelský ze všech zemí, které se vyjadřovaly. (…) Jsme v proizraelském postoji někdy braní až jako extremisté, protože jiné země mají spíše středový názor. Pokud paní Ursula von der Leyenová řekla to, co řekla, my jsme na to mohli říkat, že žádáme důkladnou revizi plateb, protože nechceme, aby bylo podporováno teroristické hnutí Hamás. (… ) Premiér Fiala ani ministr zahraničních věcí nejsou v roli, aby zastavovali platby. To jsou rozhodnutí, která probíhají kolektivně,“ prohlásila Jana Černochová. Odkázala tak i na prohlášení předsedkyně Evropské komise, která hovořila o ztrojnásobení evropské podpory Gaze.