Archív Listopad 2022

() (Radio ZET) „Válka na Ukrajině probíhá, ale tento konflikt by se neměl rozšiřovat do dalších zemí. Myslím, že se válce v rámci NATO nebo Ruska neblížíme ani po dopadu rakety na polské území. Je to také díky tomu, že je Severoatlantická aliance i Evropská unie jednotná, jako dlouho nebyla,” říká ministryně obrany Jana Černochová /ODS/, která byla hostem Interview Martina Kováře na Rádiu ZET. „Ukrajina je suverénní země a má právo být suverénní zemí i v budoucnu, na tom nemůže žádný Vladimir Putin nic změnit.”

() (iHNed.cz) Do konce letošního roku by měla být dojednána smlouva na dodávku bojových vozidel pěchoty ze Švédska za více než padesát miliard korun. V rámci kulatého stolu Hospodářských novin o obranném průmyslu to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která zdůraznila, že při všech státních zakázkách trvá a bude trvat na co největším podílu domácího průmyslu při výrobě.

() (ČT 24) Resort obrany bude v příštím roce hospodařit s necelými 112 miliardami korun, což odpovídá 1,2 procenta hrubého domácího produktu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) je přesvědčena, že se podaří slíbenou částku udržet i při přerozdělování peněz mezi rozpočtovými kapitolami, i o tom, že se podaří přidělené peníze vyčerpat. V Interview ČT24 ministryně obhajovala i rozhodnutí jednat o nákupu stíhacích letounů F-35 navzdory jejich nákladnému provozu. Odkázala na názor samotných vojáků.