Archív Duben 2022

() (Novinky.cz) Co si ministryně obrany Jana Černochová myslí o úloze USA v Evropě, můžeme se spolehnout na spojence, jaké zbraně potřebujeme nejvíce, jak vnímá kritiku „uprchlíků v drahých autech“ a jaký má názor na primátora Prahy za Piráty Zdeňka Hřiba, jak vláda hodlá řešit bytovou krizi a stoupne daň z nemovitostí? To se dozvíte z kompletního videa a zvukového podcastu, které jsou součástí rozhovoru.

() (Seznam.cz) Ministryně obrany Jana Černochová dnes odlétá do Spojených států. Ze symbolického repatriačního letu, kdy se chystá dovézt zpět do Česka ostatky generála Moravce, se stala ostře sledovaná cesta, která může proměnit českou armádu. Jedním z bodů jednání v USA je nová výzbroj pro českou armádu, konkrétně další americké vrtulníky. Česko jich u Spojených států objednalo již za Babišovy vlády dvanáct, Fialův kabinet by rád další, a nebránil by se ani „bazarovým“. „Získali bychom stroje, které budou modernější než ty stávající, kde začínáme mít problémy s náhradními díly,“ řekla Seznam Zprávám před odletem ministryně Jana Černochová (ODS). Česká armáda má totiž dosud bojové vrtulníky ze sovětské éry MI-24 a ty dosluhují. „Pokud budeme mít v kratším čase možnost získat vrtulníky z americké provenience, tak budeme řešit, kam s těmi MI-24,“ říká dále v rozhovoru. Zda by mohly jít na pomoc Ukrajině či zda se tato skutečnost může odrazit v jednáních s Američany o dalších strojích z jejich provenience, nechtěla komentovat, ale ani myšlenku nevyloučila.

() (INFO.cz) Ministryně obrany za ODS Jana Černochová v úterý odlétá do Spojených států, aby přivezla ostatky brigádního generála Františka Moravce, které budou na konci dubna uloženy na hřbitově v Čáslavi. Při této příležitosti se setká i americkým ministrem obrany Lloydem Austinem. Jedním z témat jejich rozhovoru bude i obranná dohoda s USA (DCA), kterou by Fialova vláda s Američany chtěla co nejdřív uzavřít. Tato smlouva nemá nic společného se základnou, o níž se v posledních týdnech hovořilo. Poskytuje mantinely pro pobyt amerických vojsk na českém území a má jí uzavřenou celkem 24 zemí včetně Slovenska. Černochová se ovšem bude s Austinem bavit i o modernizaci armády a nákupu dalších vrtulníků. „Potřebujeme těch vrtulníků víc. Potřebujeme získat informaci, jestli by nám byly USA schopny dodat více vrtulníků, samozřejmě těch typů, které už jsou schváleny Kongresem,“ řekla Černochová v exkluzivním rozhovoru s INFO.CZ.

() (Seznam.cz) Ministryně obrany Jana Černochová v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že základna USA v Česku není na stole a nikdo o ni nevyjednává. Do Spojených států jede řešit modernizaci armády a obměnu staré techniky za novou. Na české politické scéně je od víkendového vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS) hlavním tématem, jestli v Česku vznikne americká základna, nebo ne. Tématu se ve velkém chytla i opozice, šéf hnutí ANO Andrej Babiš je dokonce pro referendum. Černochová v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, že jako občanka by byla pro základnu USA v Česku. Dodává ale, že jinak se o ničem takovém nevyjednává a že „takové téma není na stole.“ „Jako občanka Černochová a politička ODS jsem pro, aby v Česku základna byla. Celé téma vzniklo v kongresové atmosféře, kde to zmínil Saša Vondra, který vyslovil své letité přání, aby základna v České republice byla. To bylo politické, hodnotové prohlášení,“ řekla ministryně. Po Velikonocích bude jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem.