Archív Červenec 2022

() (Seznam.cz) Vláda chce kromě amerických stíhaček F-35 koupit také bojová vozidla pěchoty ze Švédska. Ministryně obrany Jana Černochová v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že to není kvůli tomu, že se už nepočítá s gripeny. Vláda Petra Fialy minulý týden rozhodla o záměru obrněnce CV90 ze Švédska, a to ve stejný den, kdy avizovala zájem koupit 24 amerických stíhaček F-35. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ale odmítá, že by nákup bojových vozidel pěchoty ze Skandinávie byl diplomatickým tahem za to, že Česko nechce dá používat švédské gripeny. „Vojenské doporučení (k nákupu letounů) tady bylo ke konci roku, takže tady nikdo nemohl vědět, jak se vyvine situace kolem bojových vozidel pěchoty,“ říká v druhé části rozhovoru pro Seznam Zprávy. Naráží tak na to, že podmínky vypsaného tendru její resort změnil, protože ani jedna podaná nabídka nesplnila požadavky armády. Rozhovoru se kromě ministryně zúčastnil také nový náčelník generálního štábu Karel Řehka.

() (CNN Prima News) Musíme nakupovat rychle a za co nejnižší ceny – takto uvažují členské země NATO. Ruská invaze na Ukrajinu podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) ukázala, jak křehký je mír. Česko proto musí vyřešit podobu nadzvukového letectva do roku 2027, kdy končí pronájem švédských gripenů. Šéfka resortu v rozhovoru pro CNN Prima NEWS poznamenala, že do roku 2026 chce mít v armádě také co nejvíce bojových vozidel pěchoty. Kromě toho by ČR potřebovalo i stovku tanků, dodal náčelník generálního štábu Karel Řehka.

() (Lidové noviny) Ministryně obrany a náčelník generálního štábu v exkluzivním dvojrozhovoru o nákupu letounů: V době studené války se Západ i Kreml snažily uzbrojit soupeře. Ve výsledku šlo o funkční pojistku před vypuknutím globálního konfliktu. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) se situace do jisté míry opakuje. Válka na Ukrajině nutnost investic do obrany jen zvýšila. Proto také kabinet minulý týden rozhodl zahájit vyjednávání s USA o pořízení nejmodernějších stíhaček páté generace F-35 od amerického zbrojního gigantu Lockheed Martin a bojových vozidel pěchoty CV 90 ze Švédska. Kvůli kontraktu na nákup stíhaček, jehož hodnota se bude pohybovat okolo stovky miliard korun, už kabinet začal jednat. V pátek letěly přes Atlantik dvě důležité depeše s žádostí o termín pro jednání. „Odešel dopis pana premiéra Petra Fialy prezidentu USA Joeu Bidenovi a také můj dopis panu ministru obrany Lloydu Austinovi,“ uvedla ministryně Černochová v rozhovoru pro LN, kterého se účastnil i generál Karel Řehka, nově jmenovaný náčelník generálního štábu. Jak vyplynulo z armádní analýzy, stroj F-35 nepředstavuje nejdražší řešení. „Aniž bych šel do podrobností, je pravda, že cena F-35 nebyla nejvyšší,“ upozornil Řehka. Kromě jiných předností letounů vyzdvihl jejich schopnost přežít na bojišti budoucnosti.

() (Seznam.cz) Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč chce vláda koupit americké stíhačky F-35. Jak to bude s výcvikem pilotů či základnami? Vláda Petra Fialy tento týden oznámila záměr koupit 24 amerických stíhaček F-35. Nyní čeští piloti používají pronajaté švédské gripeny, do budoucna s nimi ale vláda nepočítá. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a nový náčelník generálního štábu Karel Řehka v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětlují, proč upřednostňují nákup stíhaček z USA. „Vláda mně ukládá, abych do října 2023 jednala s americkou stranou tak, abychom vyjednali samozřejmě co nejlepší, nejvýhodnější podmínky pro Českou republiku,“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministryně obrany. as se podle ní krátí. „Švédské nadzvukové letouny máme do roku 2027, respektive s opcí do roku 2029.“