Archív Únor 2017

() Vláda dnes projedná poslaneckou novelu ústavního zákona o bezpečnosti, která by měla do našeho ústavního pořádku zakotvit garanci práva na legální držbu zbraní. Z reakcí jednotlivých rezortů v mezirezortním připomínkovém řízení lze tušit, že stanovisko vlády bude spíše negativní či zbaběle neutrální.

() (iDNES.cz) Ministr vnitra Chovanec představil v tomto týdnu v Poslanecké sněmovně návrh novely zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Při svém projevu mluvil o tom, že má vést ke zvýšení stability a atraktivity služby u bezpečnostních sborů, především u Policie ČR, a zapřísahal se, že udělá vše pro to, aby se policisté měli konečně lépe.

() (www.ods.cz) ODS předložila novelu zákona o zajišťování obrany státu, která by měla garantovat, že Česká republika bude každoročně vydávat na obranu země částku ve výši 2 % HDP. ODS tak reaguje na stav, kdy naše země dlouhodobě neplní alianční závazek stanovený právě v této výši, a na rozpor mezi slovy a činy vládních představitelů, kteří se zavázali, že do roku 2020 navýší obranný rozpočet alespoň na úroveň 1,4 % HDP, což se nenaplňuje. Novela je také reakcí na současnou zhoršenou bezpečnostní situaci a na výzvu nového prezidenta USA vůči všem členům aliance, aby naplnili svůj podíl na společné obraně.