Archív Únor 2023

() (www.blesk.cz) Každodenně vidíme hrůzostrašné zprávy, „kdy jsou atakovány, bombardovány bytové domy, umírají nevinní civilisté a Rusko se bez jakéhokoliv sentimentu i třeba ke zraněným nezdráhá bombardovat nemocnice, školy, školky,“ upozorňovala ve studiu Blesku ministryně obrany Jana Černochová (ODS). V Epicentru promluvila o vojenské pomoci Ukrajině, výcviku Ukrajinců i momentu, který pro ni byl během konfliktu zvlášť vypjatý. Souvisel s Putinovými jadernými hrozbami.

() (Aktuálně.cz) Ve své pomoci Ukrajině Česko plánuje pokračovat, první dodávky zbraní by mohlo zveřejnit v průběhu letošního roku, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Chce, aby Česko plnilo závazky NATO a v příštím roce dosáhlo povinných dvou procent HDP na obranu. Podobně jako v Polsku by podle ní Česko mělo mít Rusko ve strategických dokumentech definované jako hrozbu.

() (www.army.cz) Na Ministerstvu obrany se dnes koná Velitelské shromáždění náčelníka Generálního štábu Armády ČR k vyhodnocení hlavních úkolů armády v roce 2022. Níže najdete projev ministryně obrany Jany Černochové.

() (Euro) Pokud Rusko chystá další ofenzivu, je naší povinností dodávat na Ukrajinu i těžkou techniku, protože bez ní se válka nevyhraje, říká ministryně obrany Jana Černochová- Rok od začátku ruské útočné války na Ukrajině se ministryně obrany Jana Černochová (ODS) rozhodně nenudí. Česká armáda je v procesu urychlené modernizace, chystají se nákupy nových amerických nadzvukových letounů F-35, běží zakázka na 210 pásových obrněných vozů. Česko podle ministryně musí být připraveno tak, aby se v případě napadení mohlo nějakou dobu bránit samo, než pomůže společná obrana NATO. Černochová také doufá, že k nasazení vojáků NATO (včetně těch českých) přímo na Ukrajině nebude muset dojít a že se stále častěji budou proti Putinovi stavět ruští občané, což nakonec pomůže k ukončení války. „Na to já spoléhám, že Rusko projde nějakou očistou a že občané Ruska nebudou chtít být lidmi, kterých se zbytek civilizovaného světa štítí.“