Archív Leden 2021

() (czdefence.cz) Na Velitelském shromáždění v listopadu loňského roku prohlásil premiér Andrej Babiš v přímém přenosu, že rozpočet Ministerstva obrany se nebude krátit a svá slova doložil větou: „Na mě se můžete spolehnout“. Poté však Poslanecká sněmovna, na základě požadavku poslanců za KSČM, snížila daný rozpočet o 10 miliard korun přesunem do rozpočtové rezervy, aby tak získala podporu pro schválení rozpočtu České republiky jako celku s tím, že premiér Babiš slíbil tento krok napravit vrácením prostředků na prvním zasedání vlády (4. ledna 2021), v pozdějších vyjádřeních pak do konce ledna. Ani poslední lednové zasedání vlády (25. ledna 2021) vrácení peněz do rozpočtu Ministerstva obrany nevyřešilo, oficiálně z důvodu nepřítomnosti ministra Metnara. Při prosincovém schvalování rozpočtu poslanci schvalovali snížení rozpočtu resortu obrany jako celku a nikoliv podle jednotlivých položek, Ministerstvo obrany pracuje v této chvíli vlastně v provizoriu.

() (www.securitymagazin.cz ) Po pondělním neprojednání vrácení deseti miliard korun do obranného rozpočtu jsme se zeptali několika poslanců Výboru pro obranu, jak hodnotí prezentované důvody. Premiér již dopředu avizoval, že pokud se nemocný ministr obrany nepřipojí k jednání vlády, bod nebude zařazen, což se také stalo. Podle předsedkyně Výboru pro obranu Jany Černochové (ODS) jde o výmluvy a nedodrží-li premiér své slovo, odnese to obranyschopnost země i naše spojenecké závazky.

() (ČT 24 ) Po sobotní oslavě v teplickém hotelu skončí ve funkci krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Schůzky politiků, byznysmenů a policistů téma Událostí, komentářů ČT24 pro předsedkyni výboru pro obranu a 1. místopředsedkyni poslaneckého klubu ODS Janu Černochovou.