Archív Leden 2022

() Rozhovor ministryně obrany pro Deník N; str. 8, 9 (Zprávy / Politika) (25. 1. 2022) Autor: Jan Wirnitzer, Lukáš Prchal Ukrajinci by si zasloužili rozhodovat sami o svém osudu, říká v rozhovoru s Deníkem N šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS). Česko by se podle ní mohlo podílet na pomoci ženám a dětem. Deset let byla ve sněmovním výboru pro obranu, jemuž nakonec i předsedala. Teď usedla Jana Černochová (ODS) do křesla ministryně obrany. Krátce po nástupu připravila zásilku dělostřelecké munice pro Ruskem ohroženou Ukrajinu. „Chci, aby jasně zaznělo, že Česko je přítel Ukrajiny,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

() Rozhovor ministryně obrany pro seznamzpravy.cz (21. 1. 2022), autor: MARTINA MACHOVÁ, TEREZA ŠÍDLOVÁ Nových obrněnců se armáda ani letos nedočká, přiznává nová ministryně obrany Jana Černochová. Obává se, aby kvůli dlouho odkládanému tendru nepřišla arbitráž.

() (Hospodářské noviny) Její předchůdce rozjel velkou modernizaci armády, která však může narazit na nutnost šetřit ve výdajích státního rozpočtu. Nová ministryně obrany Jana Černochová (ODS) přesto věří, že uvnitř vládní pětikoalice podporu pro vojáky udrží. „Všichni slíbili dodržet závazekna dvě procenta HDP na obranu,“ tvrdí ministryně v rozhovoru pro HN.

() (Seznam.cz) Nových obrněnců se armáda ani letos nedočká, přiznává nová ministryně obrany Jana Černochová. Obává se, aby kvůli dlouho odkládanému tendru nepřišla arbitráž. Ministryně obrany Jana Černochová vyškrtne z rozpočtu na letošní rok nákup bojových vozidel pěchoty (BVP). A to i přesto, že na dlouho odkládaný tendr za 50 miliard, tlačí armáda. Nová ministryně si chce nechat zpracovat právní posudky. „Chci vybrat řešení, které bude nejméně riskantní pro Českou republiku a taky pro mne samotnou, abych nedopadla jako Vlasta Parkanová. Že kvůli BVP budu jedenáct let chodit k soudům,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Zároveň také dodává, že závazek dosáhnout závazku 2 procent HDP na obranu, je pro ni klíčový. „Hned na začátku jednání o svém angažmá jsem řekla, že to je pro mě podmínka, abych opustila něco, co miluji, myslím teď post starostky Prahy 2,“ dodává Černochová.