Archív Říjen 2022

() (ČT 1) Ministerstvo obrany podle jeho šéfky Jany Černochové (ODS) chystá změnu předpisů, která by umožnila účinnější ochranu kritické infrastruktury v Česku kvůli ruské agresi na Ukrajině a snaze oslabovat zbrojní průmysl v evropských zemích. Uvedla to v pořadu Otázky Václava Moravce.

() (Seznam.cz) Česko má od Američanů přislíbeno zhruba 2,7 miliardy korun. Ministryně obrany Jana Černochová v druhé části rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, jak chce armáda s penězi naložit. Sto milionů dolarů půjde z amerického programu Zahraničního vojenského financování jako součást Kongresem schváleného druhého balíčku pomoci Ukrajině. Dalších šest milionů dolarů z Fondu pro čelení ruskému vlivu podpoří vybudování týmů kybernetické ochrany, které vzniknou v české armádě, uvedlo ministerstvo. Jak uvedla Černochová, peníze pomůžou hlavně s modernizací české armády. Z amerických peněz se však bude muset nakoupit americké vybavení. „Pomoc funguje tak, že se za finanční prostředky bude logicky nakupovat materiál z USA. My v naší výbavě máme celou řadu tohoto materiálu už dnes, takže moji kolegové prohlížejí rozpočet příštího roku a dalších let. Kdy peníze přijdou, není jasné,“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

() (Seznam.cz) Ministryně obrany Jana Černochová v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že případné použití taktických jaderných zbraní na Ukrajině by nemělo žádný dopad na Čechy. Mluvila také o Češích bojujících na Ukrajině a možné mobilizaci. Česko bude podle ministryně Jany Černochové (ODS) dál pomáhat Ukrajině a plánuje poslat další vojenskou techniku. Ve hře je i výcvik v rámci Evropské unie nebo lékařská pomoc. Šéfka resortu obrany Seznam Zprávám také řekla, že téměř 300 Čechům byla zamítnuta žádost o vstup do ukrajinské armády. To je výrazně více, než kolik jich dostalo souhlas. Vpád ruských vojsk na Ukrajinu pak označila za „nepříjemný budíček“, kvůli němuž musí řada zemí přepracovat některé své strategické dokumenty. „Pevně věřím, že situaci na Ukrajině zvládneme tak, že nedojde k zapojení našich vojáků přímo do konfliktu,“ uvedla.