Archív Březen 2021

() (Securitymagazin.cz) Po poslední schůzi Výboru pro obranu jsme požádali jeho předsedkyni Janu Černochovou (ODS) o odpovědi na několik otázek týkajících se nejsledovanější akvizice Ministerstva obrany – stavu zakázky na pásová bojová vozidla pěchoty pro 7. mechanizovanou brigádu. Hrozí, že termín podpisu smlouvy vyjde přesně do období voleb do poslanecké sněmovny. Podle názoru Jany Černochové by mělo ministerstvo harmonogram upravit. Podpis podle toho stávajícího nelze stihnout, přenechat věc nastupující vládě hrozí podle ní dalším mnohaměsíčním zdržením, a projekt bude vystaven tím většímu tlaku kvůli celkové ekonomické situaci státu.

() (Radio Z) „Já si neumím úplně představit, jak by ta koalice fungovala, ale na druhou stranu je politika uměním kompromisu a každý se musí té situaci přizpůsobit,“ říká poslankyně ODS Jana Černochová v Interview Martina Kováře. Černochová považuje Piráty za levicovou stranu a některé z výroků jejích představitelů ji překvapují a běhá jí z nich mráz po zádech. Konkrétně jde třeba o výrok poslankyně Olgy Richterové k tragické události, kdy zemřel Petr Kellner.

() (CNN Prima News) Premiér Andrej Babiš (ANO) je slibotechna, protože zatím nedodržel slib, že vláda vrátí peníze, které jí poskytlo ministerstvo obrany. Navíc jeho komunikace s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) není ideální, měli by prezentovat stejná fakta. Pro CNN Prima NEWS to řekla poslankyně a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).

() Vážený pane ministře, obracím se na Vás kvůli zřícenině hradu Valdek, konkrétně kvůli záměrům, které s ním má Ministerstvem obrany ČR zřízený a řízený státní podnik Vojenské lesy a statky ČR (VLS). Hrad Valdek leží v bývalém vojenském újezdu a nyní CHKO Brdy. Je v majetku státu, konkrétně ve správě ...

() (czdefence.cz) Po posledním zasedání Výboru pro obranu zůstalo více otázek než odpovědí. A nejde jen o evergreen posledních 4 měsíců v podobě vrácení 5 miliard korun do rozpočtu Ministerstva obrany. Jde o všeobecnou rychlost realizace výběrových řízení, schopnost plnit alianční závazky, modernizovat armádu tak, aby byla dále schopná úspěšně čelit potenciálním hrozbám apod. Zeptali jsme se proto předsedkyně výboru, poslankyně Jany Černochové (ODS), na její názor ohledně výše zmíněných témat.