Archív Květen 2022

() (ČT 1) Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vládě navrhne v nejbližší době další vojenské dodávky za 600 až 700 milionů korun, avizovala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku. Konkretizovat to ale odmítla.

() (www.army.cz) Hrdinský čin parašutistů z operace Anthropoid rotmistrů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, kteří přesně před 80 lety provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, dokumentuje podle ministryně obrany Jany Černochové poslední slova výsadkářů o tom, že náš národ se nikdy nevzdá. Za úspěchem akce, jak prohlásila, stojí i zahraniční pomoc.

() (Reflex) S ministryní obrany Janou Černochovou o ruské agresi, jejích bojovných genech a o pomoci Ukrajině, která nesmí ohrozit naši obranyschopnost. Čtyřiadvacátého února ji ve čtyři ráno vzbudilo zvonění speciálního telefonu. Z něj se ministryně obrany Jana Černochová dozvěděla, že Rusko obsazuje Ukrajinu. Překvapená nebyla. Kdy podle ní skončí tato nesmyslná válka? A opravdu věří v názorový obrat prezidenta Miloše Zemana?

() (ČT 24) Česko jedná s Německem o dodávce tanků Leopard výměnou za zbraně, které Česká republika poslala Ukrajině, uvedla v Událostech, komentářích ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Jednání je podle ní na dobré cestě. Prozradila, že armáda by měla získat některou z verzí tanků mezi starším typem Leopard 1 a modernějším Leopard 2.