Archív Březen 2022

() (Týdeník FORUM) Šéfka resortu obrannu Jana Černochová v rozhovoru pro Týdeník FORUM popsala, jaká vidí možná východiska z války na Ukrajině, další roli České republiky, ale i co si z této krize, kromě nutnosti posilovat naši obranu, můžeme a musíme odnést.

() (Radiožurnál) Vláda chce na Slovensko vyslat až 650 českých vojáků, kteří se mají stát součástí mnohonárodní jednotky NATO. Bojovému uskupení by měli také velet. Česko tak reaguje na ruský útok proti Ukrajině. Sněmovna by se měla návrhem zabývat ve čtvrtek. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) Radiožurnálu řekla, že při schvalování neočekává žádné problémy. Upřesnila také útvary, ze kterých by měli vojáci na Slovensko odjet.

() (ČT 24) Česko podle ministryně obrany Jany Černochové nemá jako členský stát Severoatlantické aliance v úmyslu aktivně vstoupit do rusko-ukrajinského konfliktu. O podobě případné mírové mise, kterou chce kolegům z NATO navrhnout Polsko, je ale Praha připravena diskutovat. „V tuto chvíli musíme apelovat jak na Radu bezpečnosti OSN, tak na Valné shromáždění,“ uvedla Černochová v pořadu Interview ČT24.

() (E15) Válka na Ukrajině nutí řadu evropských zemí nakupovat zbraně jako o život, říká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Příkladem může být Německo, které tento týden oznámilo, že nakoupí nejnovější americké stíhačky F-35. Výrazně modernizovat armádu chce i Česká republika. „Pokud nalezneme rychle dostupnou techniku, nebudeme váhat. Šlo by o systémy a prostředky, jež armáda potřebuje a má je v plánech. Pouze bychom urychlili akvizice,“ dodává ministryně s tím, že vláda resortu obrany přislíbila, že potřebné miliardy korun uvolní.

() (ČT 1) Česko Ukrajině poskytne další vojenský materiál, minimálně ve výši dosavadních dodávek zbraní za 725 milionů korun. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to uvedla v pořadu Otázky Václava Moravce. Apelovala také na to, aby se OSN kvůli nedodržování lidských práv na Ukrajině zamyslela nad přehodnocením své politiky. Exministr a předseda sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (za ANO) podpořil politiku vlády s tím, že by měla armáda využít zkušenosti z pomoci během pandemie.