Archív Duben 2023

() (Deník N) „Budeme hledat, jak do pomoci Ukrajině více zapojit náš průmysl. A budeme trpělivě vysvětlovat veřejnosti, proč máme pomáhat, posílat tam vojenský materiál,“ říká ministryně obrany Jana Černochová. Pohovka v pracovně ministryně obrany Jany Černochové je téměř skrytá pod plachtou plnou černobílých fotografií ukrajinských sportovců, kteří padli při obraně své země před ruskou agresí. Další takovou plachtu předala pětibojaři a trenérovi Davidu Svobodovi kvůli jeho vystoupení v ČT. Česko podle ní bude Ukrajině dál pomáhat.

() (E15) Strop výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP doporučovaný NATO se zřejmě už brzy změní v nezbytné minimum. Očekává to ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Pokud armáda dostane v příštím roce 150 miliard korun, tedy ona dvě procenta českého HDP, doufá, že by si země mohla dovolit například americké stíhačky F-35. „Musíme ale započítat i nové tanky či nová bojová vozidla pěchoty. Vojsko je podinvestované, na technice je to vidět,“ říká.

() (ČT 24) Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) prohlásila v Otázkách Václava Moravce, že české armádní sklady stále disponují technikou, kterou je možné poslat na Ukrajinu. Je podle ní třeba tlačit na Rusko, aby ukončilo válku co nejdřív, nevadilo by jí, kdyby to zprostředkovala Čína.

() (tn.cz) V pořadu Napřímo v rámci Víkendové Snídaně vyzpovídala Bára Divišová ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Mluvily o kontroverzních výrocích Davida Svobody, navyšování armádního rozpočtu, nákupech nové techniky i o pomoci Ukrajině. Řeč přišla také na roli žen v drsném armádním prostředí.